This is the "Teater-, dans- och film/Theatre, dance and film" page of the "Teater och dans" guide.
Alternate Page for Screenreader Users
Skip to Page Navigation
Skip to Page Content

Teater och dans  

Last Updated: Oct 27, 2016 URL: http://libguides.ub.gu.se/teaterochdans Print Guide RSS Updates

Teater-, dans- och film/Theatre, dance and film Print Page
  Search: 
 

Help with translation!

 

August Strindberg

Göteborgs stadsmuseum

  • Carlotta

    Carlotta är Göteborgs stadsmuseums databas över föremål, bilder, utställningar, föreställningar, personer och organisationer. Här kan du hitta all slags information om teaterföreställningar i Göteborg genom tiderna - program, bilder på skådespelare, dräkter och scenmodeller etc.
  • Stadsmuseets bibliotekskatalog

    Här förtecknas bland annat Stadsmuseets litteratur om teater och scenkonst samt den stora manussamlingen.

Göteborgs kulturnät

Intresseorganisationer

Statens kulturråd

Upphovsrättsliga organisationer

  • ALIS

    ALIS står för Administration av Litterära Rättigheter i Sverige. Vi är en så kallad collecting society som innebär att vi träffar avtal och inkasserar ersättning för användning av upphovsmännens verk. Vi verkar på litteraturens område, på motsvarande sätt som exempelvis Stim gör på musikens.

GUNDA - Göteborgs universitetsbiblioteks katalog

I "Utökad sökning" kan man välja att söka endast bland samlingarna på Biblioteket för musik och dramatik i menyn "Välj att visa exemplar på".

  • GUNDA

    Göteborgs universitetsbiblioteks katalog
  • Supersök

    Artiklar, e-böcker, uppsatser och mer åtkomliga via Göteborgs universitetsbibliotek

Strömmande video - teater och dans

Theatre in Video

Theatre In Video contains more than 250 definitive performances of the world's leading plays, together with more than 100 film documentaries, online in streaming video - more than 500 hours in all, representing hundreds of leading playwrights, actors and directors.

Dance in Video

Dance in Video will contain five hundred hours of dance productions and documentaries by the most influential performers and companies of the 20th century. Selections cover ballet, tap, jazz, contemporary, experimental, and improvisational dance, as well as forerunners of the forms and the pioneers of modern concert dance.

Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm

Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm har drygt 40 000(!) pjäsmanuskript och en omfattande samling teaterlitteratur. Det finns också en stor samling pressklipp om svensk teater gällande uppsättningar, skådespelare, regissörer etc. från slutet av 1800-talet och hela 1900-talet. Likaså en stor mängd fotografier.

Fram till år 1996 finns alla pjäsmanus tillgängliga i den digitaliserade kortkatalogen DigiBeijer. Från och med år 2010 finns alla nytillkomna pjäser i Onlinekatalogen. Mellan 1996-2010 finns manusen förtecknade i en katalog, som hittills endast är tillgänglig på Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm. I samband med utlån omkatalogiseras de äldre pjäsmanusen, i mån av tid, och blir därmed efter hand också tillgängliga i onlinekatalogen.

      

    Scenguiden

    • Scenguiden

      Scenguiden samlar all scenkonst i Sverige på ett och samma ställe. Sök bland tusentals evenemang och inspireras av allt spännande som du kan ta del av på svenska scener.

    Scendatabasen

    • Scendatabasen

      Här dokumenteras sökbar information om den professionella scenkonsten i Sverige: teater, dans, musikteater, nycirkus, mim och andra scenkonstformer. Här kan du söka på exempelvis titel, premiärdatum, upphovsman, medverkande, danskompani, teatergrupp, institution, gästspelsscen mm.

    Rollboken - Dramaten

    • Rollboken - Dramaten

      Dramatens rollbok sträcker sig från 18 februari 1908, då teatern på Nybroplan invigdes, fram till juni 2012 och omfattar alla slutspelade produktioner.
      Registret innehåller förutom skådespelare och rollnamn även uppgifter om vilka pjäser teatern spelat, med respektive författare, regissörer och ansvariga för scenografi och kostym angivna.

    ATR - Amatörteaterns riksförbund

    Carina Aris stiftelse

    • Carina Arist stiftelse. Biblioteket

      Stiftelsen Carina Ari Biblioteket är norra Europas största forskningsbibliotek för dans. Det instiftades 1969 och har växt till att innehålla mer än 10 000 böcker, 11 000 tidskrifter och flera tusend videor samt ett omfattande bildmaterial, plus arkivalier. I biblioteket finns litteratur om dans från hela världen - ur alla aspekter (t.ex. dans under renässansen, klassisk balett, modern och fri danskonst, folkdans, barndans, teknik,teori, anatomi, terapi etc).

    Länksamlingar

    The Guide to World Drama

    Teater-, dans- och filmlänkar

    • 16+ source guides
    • AllMovie: Movies and film database
    • British films directory
    • Carina Ari stiftelserna

      Carina Ari Biblioteket är ett internationellt betydande referens- och forskningscentrum för dans. De stora samlingarna av böcker, tidskrifter, videofilmer, bild- och annat källmaterial utökas ständigt.
    • Danmarks nationalfilmografi
    • Dansk film og tv
    • Dansmuseet

      Dansmuseet är ett mångkulturellt museum och kulturcenter mitt i Stockholms city. Förutom den permanenta utställningen presenteras flera tillfälliga utställningar varje år. Du kan förstås se dans – alltid på film, då och då live – och ibland kan du själv dansa på Dansmuseet.
    • Europeana

      Explore millions of items from a range of Europe's leading galleries, libraries, archives and museums. Books and manuscripts, photos and paintings, television and film, sculpture and crafts, diaries and maps, sheet music and recordings, they’re all here. No need to travel the continent, either physically or virtually!
    • EUscreen

      EUscreen offers thousands of film and television clips, photos, audio recordings and documents. They come from audiovisual archives all over Europe. It creates access to the most significant European events in the 20th and 21st century. Its collections document fashion, music, lifestyle, cooking, culture and much, much more.
    • Festivals directory
    • Film literature index
    • Filmarkivet.se

      På filmarkivet.se har du möjlighet att se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven som nu tillgängliggörs på nytt; främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle.
    • Greatest films
    • Internet movie database
    • Matiné

      Svenska filminstitutets bibliotekskatalog
    • Movie review query engine
    • Screenonline
    • Stockholmskällan

      Stockholmskällan är stadens kulturarv på webben. Här hittar du Stockholms och stockholmarnas historia i ord, bild och ljud.
    • Virtual Library medien buehne film  
        

    Sök pjäser i biblioteket!

     

    Biblioteket har flera samlingar pjäsmanus:

    * Pjäser i bokform - till utlån

    * Pjäsmanus från Kungliga Dramatiska teatern + Stadsteatern och Folkteatern i Göteborg - till utlån

    * Pjäsmanus från teaterförlag - endast internt bruk på HSM



        

      Sök svensk dramatik!

      Project Runeberg och Project Gutenberg - digitaliserade klassikertexter m.m.

      Radioteatern

      Teaterförlag (inklusive kataloger med rollbesättning, till exempel monologer)

      • Columbine - pjäskatalog

        Colombine teaterförlag är en av de yngsta nordiska dramatiker-agenturerna, men representerar mer än 300 dramatiker, såväl skandinaviska som internationella författare.
      • Draken - pjäskatalog

        DRAKEN TEATERFÖRLAG representerar några av Sverige mest etablerade dramatiker och manus- författare. Under det gångna året har förlaget utökat verksamheten och representerar nu även ett antal utländska dramatiker.
      • Nordiska ApS - med pjäskatalog
        Nordiska ApS er det største teaterforlag i Island, Norge, Sverige og Danmark.

      IMDB

      International Movie Database

      Find movies, TV shows, celebrities and more...

          

        V tape

        Description

        Loading  Loading...

        Tip