AffischerAffärstryckAllmänna sällskapAllmänna utställningar och mässorAlmanackorFackföreningstryckFanzinerGöteborgGöteborgs universitet och högskolorIdrott, lek och spelInternationella relationerJubileumsutställningen i Göteborg 1923KonstLönestatistik och ackordprislistorMuseer, stiftelser och fonderMusik och teaterNykterhetsrörelserPersonverserPartitryckPolitik och förvaltningSakkunnigutlåtandenTelefonkatalogerUnderhållning, fester och ceremonierVisor och dramatik
This is the "Fanziner" page of the "Vardagstryck på Göteborgs universitetsbibliotek" guide.
Alternate Page for Screenreader Users
Skip to Page Navigation
Skip to Page Content
Reklam- och informationsmaterial från företag, institutioner, organisationer och föreningar.
Last Updated: Aug 13, 2015 URL: http://libguides.ub.gu.se/vardagstryck Print Guide RSS Updates

Fanziner Print Page
  Search: 
 
 

Om

Fanziner är en tidskriftsgenre som betecknar en tidskrift, ofta oregelbundet utkommen och av enkelt slag för fans inom olika ämnesområden, ursprungligen inom science fiction.

fanzine [svenskt uttal fansi:´n, engelskt uttal fænzi:´n]  (amerikansk engelska, bildat i analogi med magazine 'tidning' av fan 'beundrare', 'fan'), ursprungligen benämning på tidskrift utgiven av science fiction-entusiaster. Det första kända fanzinet är The Comet, utgivet 1930 av amerikanen Ray Palmer, medan det första svenska är Cosmos bulletin, utgivet 1954 av Lars-Erik Helin. Termen har även kommit att användas om amatörtidskrifter inom andra områden, i Sverige t.ex. tecknade serier, kriminallitteratur och rockmusik. Sedan 2000 har majoriteten fanzines övergått från papperstryck till Internetpublicering, även om enstaka pappersfanzines fortfarande utges (NE).

 

Fanziner på Humanistiska biblioteket

Jan Rishedens fanzinesamling skänkt till Humanistiska biblioteket via Litteraturvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.
 
Samlingen innehåller:
  • Svenska fanziner A-Ö, 1987-1999.
  • Medlemsförteckningar (Övrigt).
  • Blandat material om fanziner (Övrigt).
 
Samlingen är förtecknad och alfabetiskt sorterad.
Signum: Okat Bd
 

Ur samlingen

Description

Loading  Loading...

Tip