AffischerAffärstryckAllmänna sällskapAllmänna utställningar och mässorAlmanackorFackföreningstryckFanzinerGöteborgGöteborgs universitet och högskolorIdrott, lek och spelInternationella relationerJubileumsutställningen i Göteborg 1923KonstLönestatistik och ackordprislistorMuseer, stiftelser och fonderMusik och teaterNykterhetsrörelserPersonverserPartitryckPolitik och förvaltningSakkunnigutlåtandenTelefonkatalogerUnderhållning, fester och ceremonierVisor och dramatik
This is the "Jubileumsutställningen i Göteborg 1923" page of the "Vardagstryck på Göteborgs universitetsbibliotek" guide.
Alternate Page for Screenreader Users
Skip to Page Navigation
Skip to Page Content
Reklam- och informationsmaterial från företag, institutioner, organisationer och föreningar.
Last Updated: Aug 13, 2015 URL: http://libguides.ub.gu.se/vardagstryck Print Guide RSS Updates

Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 Print Page
  Search: 
 
 

Om

Göteborgsutställningen 1923, eg. Jubileumsutställningen i Göteborg 1923, utställning anordnad för att fira 300-årsminnet av stadens privilegier från 1621. Utställningen, förlagd öster om den nya Götaplatsen, var den största som dittills hållits i Norden. Arkitekter var Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson; även Hakon Ahlberg samt Sigurd Lewerentz och Melchior Wernstedt medverkade med enstaka byggnader.

Göteborgsutställningen 1923 rymde ett stort historiskt och modernt material belysande främst Göteborg och Västsverige. Avdelningarna för konst och konstindustri samt teknik var omfattande. Konstindustriavdelningen innehöll ett femtiotal rumsinteriörer med möbler av landets främsta arkitekter såsom Carl Bergsten, A.E. Hjorth, Carl Hörvik, Carl Malmsten och Uno Åhrén. Stor framgång hade glaskonsten med Orrefors och dess konstnärer Simon Gate och Edward Hald, som här fick sitt svenska genombrott. Likaså uppmärksammades Näfveqvarns bruk, som visade en serie konstnärligt gjutgods efter modeller av Folke Bensow, Eric Grate, Ivar Johnsson m.fl. En betydande internationell stadsbyggnadsutställning ordnades. Den industrihistoriska samlingen, som var ett banbrytande initiativ, återuppstod 1957 i Industrimuseet. I samband med Göteborgsutställningen 1923 tillkom bl.a. Lisebergs nöjespark och idrottsplatsen Slottsskogsvallen (NE).

 

Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 i Humanistiska bibliotekets okatalogiserade samlingar

 
Samlingen innehåller bland annat:
  • Utställningsinformation
  • Vykort
  • Kartor

Se även utställningar under avdelningen Affischer
 
Tips!
 
I Humanistiska bibliotekets vanliga samlingar finns det en mängd material om, och utgivet i samband med, Jubileumsutställningen i Göteborg 1923.
 
En del av materialet är katalogiserat och således sökbart i bibliotekskatalogen GUNDA men för de äldre samlingarna sökes materialet med fördel i den systematiska delen till Katalog-57.  Den systematiska katalogen är placerad i entréhallen på Humanistiska biblioteket. Material om och från utställningen hittar man bland annat på ämnesingången Acta Sv Göteborg - Jubileumsutställningen 1923.
 
 
Det okatalogiserade materialet kan sökas och beställas i bibliotekskatalogen GUNDA på avdelningens namn. Se Exemplar för täckningstid och sortering för respektive kapsel.
Signum: Okat Bh
För beställning på kvitto ange signum och titel.
 

Ur samlingen

Description

Loading  Loading...

Tip