AffischerAffärstryckAllmänna sällskapAllmänna utställningar och mässorAlmanackorFackföreningstryckFanzinerGöteborgGöteborgs universitet och högskolorIdrott, lek och spelInternationella relationerJubileumsutställningen i Göteborg 1923KonstLönestatistik och ackordprislistorMuseer, stiftelser och fonderMusik och teaterNykterhetsrörelserPersonverserPartitryckPolitik och förvaltningSakkunnigutlåtandenTelefonkatalogerUnderhållning, fester och ceremonierVisor och dramatik
This is the "Personverser" page of the "Vardagstryck på Göteborgs universitetsbibliotek" guide.
Alternate Page for Screenreader Users
Skip to Page Navigation
Skip to Page Content
Reklam- och informationsmaterial från företag, institutioner, organisationer och föreningar.
Last Updated: Aug 13, 2015 URL: http://libguides.ub.gu.se/vardagstryck Print Guide RSS Updates

Personverser Print Page
  Search: 
 
 

Om

 "Minne af en wælartad yngling".

Personvers, dikt skriven över en person vid bestämt tillfälle: promotion, utnämning, bröllop, begravning. Genren uppstod under antiken och står lovtalet över en person nära. Med början i renässansen blev personversen mycket populär, inte minst som medel för unga diktare att vinna gynnare och göra karriär. Av svensk personvers från 1600- och 1700-talen, främst bröllopsdikt och gravdikt, har flera tiotusen tryck bevarats. (NE)

Andra benämningar som används är den vidare termen tillfällespoesi eller de mer specifika termerna gravdikt eller bröllopsdikt.

 

Personverser i Humanistiska bibliotekets okatalogiserade samlingar

Samlingen är uppdelad i tre avdelningar:
  • Personverser
  • Personverser : kungliga
  • Personverser : okända
Materialet är alfabetiskt och kronologiskt sorterat i kapslar. Vissa kapslar finns även i större format, se signum. Täckningstiden för samlingen är 1600-1979.
 
Materialet kan sökas och beställas i bibliotekskatalogen GUNDA på avdelningens namn. Se Exemplar för täckningstid och sortering för respektive kapsel.
Signum: Okat L, Okat L fol, Okat L ligg fol
Vid frambeställning på kvitto ange signum, år och namn på person. I den mån det finns titlar är dessa inte sökbara.
 
På Humanistiska biblioteket finns också Uppsalas universitetsbiblioteks personverser på mikrofilm. Kontakta personalen för mer information.
 

Ur samlingen

Description

Loading  Loading...

Tip